Wat is XPS?

XPS isolatie is een isolatiemateriaal van hard kunststofschuim en wordt geleverd in de vorm van isolatieplaten. XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. Door middel van wrijving wordt vaste kunststof gesmolten en wordt tegelijkertijd de druk opgevoerd. Hierna wordt alles onder hoge druk tot platen met een gesloten cellenstructuur gevormd. Deze miljoenen cellen zijn gevuld met lucht. Hierdoor neemt XPS isolatie geen water op en wordt warmteverlies tot het uiterste beperkt.
Dankzij het productieproces hebben XPS platen een veel hogere druksterkte dan bijvoorbeeld PIR of EPS isolatiemateriaal. XPS isolatieplaten worden meestal geleverd met een trap sponning. Hierdoor hebben de XPS platen onderling een betere verbinding waardoor er geen koudebruggen kunnen ontstaan.

Wat is de druksterkte XPS isolatie?

Eén van de grootste voordelen van XPS isolatie is de hoge druksterkte van >300kPa. Dit betekent dat XPS isolatie sowieso 30.000 kilo per vierkante meter kan dragen met een eventuele vervorming van de plaat van maximaal 10%. Deze druksterkte geeft aan dat XPS platen zeer goed beloopbaar zijn. XPS isolatie wordt dan ook vooral toegepast in vloeren en platte daken. Voor extra zwaar belaste vloeren zijn er ook XPS platen met een druksterkte van >500kPa verkrijgbaar. Deze platen kunnen een druksterkte aan van 50.000 kilo per vierkante meter en worden gebruikt voor toepassingen zoals parkeergarages, of in vloeren van bedrijfshallen welke een zware belasting moeten kunnen dragen.

Is XPS vochtbestendig?

XPS is uitermate vochtbestendig, waardoor het als enige isolatie gebruikt mag worden in omkeerdaken. Maar ook in zwembaden, sauna's en kelders, zoals voor de isolatie van vloeren en funderingsmuren, is dit isolatiemateriaal zeer geschikt. XPS is ten opzichte van de traditionele isolatiematerialen volledig bestand tegen water. Wanneer XPS in contact komt met water, behoudt het zijn thermische eigenschappen, zelfs bij extreme weersomstandigheden. Daarnaast is het materiaal ongevoelig voor rot en schimmel.

 

xps.jpg